onsdag 30. januar 2013

Spillkritikk-onsdag: Uke 5

Med fullt kjør på masteroppgave og en del andre regulære ting på fritiden blir det mindre tid til lesing av spillektyre, så denne spalten dukker nok ikke opp hver eneste uke fremover. Men nok om det:

Du skal denne uken få nøyaktig én artikkel om forskning på spill og aggresjon. Merker du at jeg sa aggresjon, og ikke vold? Det er en vesentlig forskjell der. Dette og mer i Kotakus overblikk over 25 års forskning på effekter av spill. Anbefales varmt for alle – også spillinteresserte.

Brendan Keogh hos Unwinnable mener at noe av det som hindrer ikke-spillere i å begynne med spilling, er at det er vanskelig å forklare ferdighetene man selv har opparbeidet seg gjennom mange år.

Hos Ontological Geek skriver Matthew Schanuel om hvorfor han pleier å spille som kvinner i spill, og peker på at spill så langt stort sett utelukkende har tilrettelagt for å løse oppgaver ved hjelp av «hard power», eller maskulin makt om du vil – trusler, vold, og så videre.

God lesning!

Noe du vil si?

fredag 25. januar 2013

Fredagskos: Trøbbel for Mr. Fluffy og gjengen

Siden det er fire uker siden sist det faktisk var humor i denne spalten, så er det på tide at vi kjører en ny video av den fantastiske Gabriel Iglesias. God fredag!

Noe du vil si?

fredag 18. januar 2013

Fredagskos: Menneskelig lydboks og WOTE

Det finnes mange sære talenter der ute. Jeg har alltid latt meg imponere av folk som kan lage helt naturtro lyder av ulike sorter med intet annet enn stemmen sin.

Canada kom sent på «Got Talent»-bølgen, men i landets første finale, som ble sendt tidligere i år, finner man Terry «KRNFX» Im (uttales «Korean FX»). Du kan se (og høre!) ham i den første videoen nedenfor. Video nr. 2 er hvor jeg oppdaget ham, og siden det er Walk Off the Earth (som vi stiftet bekjentskap med for to uker siden) som synger, så må jeg rett og slett dele den også.

God fredag!

Noe du vil si?

onsdag 16. januar 2013

Svalbard 2013: Snøscootertur og nordlys fra fly!

Hver gang jeg drar til Svalbard blir det nordlys i Bergen. Neste gang jeg reiser opp skal jeg melde fra i Bergens Tidende. Men så lenge jeg får sett og fotografert nordlys på Svalbard, så skal jeg ikke klage:

Nordlys

(Bildet var egentlig helt svart, med noen få stjerner. Jeg kunne ikke se noe nordlys ute da jeg tok bildet. Så skrudde jeg opp eksponeringen med 3-4 stopp i etterkant, og vips, så viste alle disse nydelige fargene seg. Du kan tro jeg ble overrasket! Du kan til og med skimte Melkeveien nederst til høyre – men den så jeg faktisk ute da jeg tok bildet.)

Snøscootertur ble det også! Mer om det lenger nede.

Snøscooter

Det fulle bildealbumet finner du her. Ta gjerne en titt på det etterpå – det består av vel 30 bilder, og bildene med bildetekster forteller også litt om oppholdet.

Grunnen til reisen denne gangen var at min masterveileder, som er universitetets ekspert på EISCAT-radaren, skulle hjelpe noen mindre erfarne briter og amerikanere med å kjøre noen eksperimenter. Veilederen min later til å ha satt seg som mål å gjøre meg til ekspert på radaren, så jeg fikk tilbud om å bli med, og var slett ikke vond å be. Relevant erfaring og gode opplevelser for universitetets regning, med mer dagpenger enn jeg bruker opp? Ja takk!

Jeg reiste opp fredag 4. januar. Planen var å kjøre eksperimenter hver natt/morgen fra natt mandag 7. til mandag 14., eller noe i den dur i alle fall. Å snu døgnrytmen tenkte jeg skulle bli ganske greit siden det uansett er mørkt på Svalbard, og greit å snu den tilbake igjen i Bergen siden det er lyst om dagen her.

Jeg brukte helgen på å slappe av, fikse et par ting som måtte gjøres uansett og ta bilder ute i kulden:

Spor i snøen

Været er dessverre ikke alltid like samarbeidsvillig. Ingeniørene og forskerne skulle egentlig fly opp på søndagen (slik at de – og radaren – var klare til mandagens kjøring). Dessverre var det litt mildt den helgen, og regnet som falt gjorde flystripen speilblank. De kom seg derfor ikke opp før på mandagen, og den første kjøringen ble utsatt.

Utsettelser skulle vise seg å bli vanlige. Veilederen min og jeg var en tur på radaren på mandag for å sjekke et par ting, men noen kjøring natt til tirsdag ble det ikke på oss. Jeg tror radaren kjørte, men ingeniøren(e) som var der tok jobben – det var ikke behov for oppsyn av forskere.

Tirsdag kveld, etter jeg hadde lagt meg og nesten sovnet, ringer telefonen min. «Se ut vinduet, Christer! Skikkelig kraftig nordlys! Noe av det fineste jeg har sett!» (Veilederen min tar av og til litt hard i, men det var absolutt fint nordlys.) Jeg så ut vinduet, hoppet ut av sengen og inn i varme klær, fant frem kameraet og stativet og løp ut. Allerede da hadde det beste gått over, men noe fikk jeg da. Jeg tok til og med et bilde jeg er ganske fornøyd med:

Nordlys over Longyearbyen

Utsettelser av eksperiment ble det også de neste tre nettene. Vi måtte nemlig ha noenlunde skyfri himmel for eksperimentet vi skulle kjøre. Da kunne vi bruke vidvinkelbilder (fisheye på fotospråk, eller allsky på forskerspråk) av hele himmelen for å se hvor vi skulle peke radaren. Skyfri himmel kommer med lave temperaturer, og til helgen ble det mange blå på termometeret. Jeg tror vi nådde 20 minus, som ikke er skrekkelig kaldt til Svalbard å være, men fremdeles helt i grenseland for hvor diesel blir tykk som grøt og ubrukeliggjør dieselbiler (som av en eller annen grunn var det vi leide).

Vi var imidlertid flinke til å spise middag sammen alle sammen. Enten det var på Barentz, Kroa eller Huset ble det gode muligheter for sosialisering og å bygge litt nettverk.

På restaurant

Vi kjørte eksperiment lørdag natt/morgen og mandag natt/morgen. Og du verden for noen kjøringer det var! Jeg tror professorene fant akkurat det de letet etter, og de hadde knapt tall på hvor mange artikler de kunne skrive ut ifra dette.

Og la det være sagt, dere: Ingenting, ikke en gang barnelatter, er som en noe beskjeden professor emeritus på snart 80 år som med nyfunnen styrke og glød i øynene klapper i hendene og hopper opp og ned på gulvet i ren ekstase fordi dataene er så gode. Noe mer barnlig og sjarmerende skal du lete lenge etter!

Med så mye dødtid fikk jeg tid til å gjøre litt annet. Jeg burde jobbet med masteren. Jeg fikk i stedet lest Life of Pi og tatt et fotokurs om reisefotografi på nett, og fotografert nordlys. Men høydepunktet tror jeg må være snøscooterturen.

Da vi kjørte ned fra radaren på fjellet etter lørdagsmorgenens eksperiment, så vi en lang, lang stripe av lys langs den andre enden av dalen – en perlerad som tegnet konturen av dalen. Det var i det hele tatt veldig stilig. Jeg fikk vite at det var noen på scootertur, og at dette var noe hvem som helst kunne betale for og oppleve. Turistgreier, altså. Jeg regnet litt på det og fant ut at selv om jeg brukte 1500 av dagpengene på scootertur ville jeg likevel gå i pluss, så jeg hev meg rundt og bestilte en tur dagen etter.

Rekke med snøscootere

Dagen etter, søndagen, stod jeg klar til henting klokken ti, kamera og kamerastativ like selvfølgelig som god jakke og ullsokker. Ikke at jeg fikk mye bruk for jakken, for alt var inkludert i prisen, herunder scooterkjeledress, scooterstøvler, scooterhansker, hjelm, balaclava/finlandshette og så videre. Vi var fem stykker pluss guide, og jeg fikk vite at gruppen dagen før hadde vært over hundre personer!

Vi satte oss på scooteren, fikk en rask innføring i hvilken knapp man gav gass med og hvordan man slo på varmen i styret og gass-knappen, og kjørte avgårde. Snøscootere – i alle fall de vi kjørte – kan kjøre ganske raskt, og de akselererer enormt når man presser knappen helt inn. Hovedsakelig gikk det i 50–60 km/t, men de fleste av oss holdt litt igjen på et par steder til avstanden til forankjørende ble stor, og presset klampen i bånn. Jeg rundet 100 km/t ved en anledning – moro! Ellers var det bra sug i magen «bare» ved 80.

Radar i mørketid

Det var relativt lyst på snøscooterturen, men på langt nær så lyst som bildene gir inntrykk av. Bildet til høyre gir et godt inntrykk av det faktiske lyset. Uansett så vi både nordlys og reinsdyr – men dessverre ikke isbjørn. De holder stort sett til på østkysten på denne tiden av året, og trekker vestover om en måneds tid eller to når fjordene lenger vest fryser på og de kan jakte sel der. Men reinsdyr er interessante nok, de. De virker relativt uredde, se bare her:

Reinsdyr

Seks motorer på og frontlys rettet mot dyret, og likevel står det bare der og gjør sitt. Spesielt!

På dette bildet kan du til og med se hint av nordlys. Det var ikke så sterkt, men det er da noe:

Snøscooter og nordlys
Kamerastativ med frost

Ellers er jeg veldig glad jeg har ordentlig kamerautstyr. Stativet mitt å ikke ut til å ha det helt greit da vi kom tilbake igjen, men etter det fikk varmen i seg virket det like fint som alltid.

Etter det siste eksperimentet på mandagsmorgenen, noen timer før vi skulle fly, så veilederen min på målingene og sa at det definitivt kom til å bli nordlys på flyturen hjem. Jeg var ikke sen om å stille inn kameraet mitt, og satt klart med det på flyet. Og riktignok: En halvtimes tid etter takeoff fra Svalbard var det ordentlig fint nordlys som strakk seg langt inn i horisonten på begge sider av flyet!

Nordlys fra fly
Nordlys fra fly

Det er helt klart at det er noe spesielt ved Svalbard. Jeg kan ikke helt sette fingeren på det. Jeg har ikke lyst til å bo eller jobbe der permanent, men jeg må nok ta en vår med studier der om jeg skal ta doktorgrad, og det gjør meg ingenting.

Stort mer er det ikke å melde fra turen. Ta en titt på bildealbumet for flere bilder. Vi blogges!

Noe du vil si?

Spillkritikk-onsdag: Uke 3

Mye spennende står på tapetet i dag. Vel bekomme!

Vi begynner med det som sannsynligvis er spaltens korteste tekst hittil: Kvinneskikkelser i spill skal helst ikke være tomme eller seksualiserte, men sterke og egenrådige. Men er det egentlig bedre? Man trenger slett ingen avhandling – på noen få poetiske og meget effektive linjer setter trellism sterotypien «strong female character» i perspektiv. Hvorfor får vi ikke mer som er så rett på sak som dette?

Er du lei av at spill urettmessig får skylden for skyteepisoder og lignende? Jeg også. PC Gamer går gjennom og fremhever store problemer med studiene referert av de som trekker frem spill som grunn for Sandy Hook-episoden.

Videre på dette emnet mener Ian Bogost hos The Atlantic at det at representanter fra spillverdenen har blitt invitert til et møte med USAs visepresident om spill og vold er en tap-tap-situasjon for spillbransjen, og den eneste måten å komme ut av det med æren i behold er å avdekke dette.

Whether for good or for ill, games become instruments in public debate rather than as mechanisms through which players can participate in a variety of activities—including reflecting on the very debates they now serve as puppets.

As it happens, that's just what happened to games (and popular media more generally) in the NRA's 'good guy with a gun' response to the Newtown shooting. Guns aren't a factor in gun violence for the NRA—rather, games, media, and law enforcement failures must take the blame. Once the terms of the debate are set like this (and set they very much were thanks to the over-the-top bravado in this press conference) then it's very hard to extract oneself from the debate without shifting the frame, without changing the terms of the debate.

I en artikkel som er over et år gammel peker Kirk Battle på det han kaller content degradation: En sviktende evne hos (den erfarne) spilleren til å se objekter i spillet uavhengig av spillsystemene som objektene signaliserer. For eksempel er en fallende skyskraper i åpningen til Modern Warfare 3 bare en kuliss og ikke noe som utgjør en reell fare for deg, og for erfarne spillere som innser dette (bevisst eller underbevisst) mister scenen sin emosjonelle effekt. Skyskraperen ignoreres og man fokuserer heller på hvor man skal skyte.

Grunnen til at jeg nevner dette er at Joseph Leray hos Bit Creature har tatt dette videre til de mer komplekse rollespillene. Han hevder at så lenge innhold er separat fra spillsystemene, altså irrelevante, vil vi oppleve dette fenomenet. Som eksempler brukes Final Fantasy, Persona, Dragon Age of Mass Effect. Et av hovedpoengene er at rollespill er mer komplekse, og systemene er mindre gjennomsiktige:

Content degrades over time as players model a game’s systems more fully. In shooters, the model is developed relatively quickly, and any information that isn’t pertinent to that model can be safely ignored. Content in RPGs is resistant to degradation because it tends to have a larger impact on the player’s model, but also because the model is relatively more complex. Role-playing games are traditionally long, expansive affairs, meaning that players will need lots of information to gain a full model of the game’s systems. As long as a players’ model remains incomplete, he’ll be hesitant to ignore the game’s content. Content doesn’t degrade as long as it’s potentially useful.

Kan mangel på tilgjengelighet gjøre spillopplevelsen dypere? Med grunnlag i egen erfaring og ny forskning på obskure skrifttyper tror spillskribent og -utvikler Saul Alexander det kan være noe i dette.

Er du ikke mett ennå? Okei, da. Som dessert får du Jared Lorince sin tekst hos Gamasutra om at spill kanskje kan fremhjelpe en intuitiv forståelse av avansert sannsynlighet.

God lesning!

Noe du vil si?

fredag 11. januar 2013

Fredagskos: Mission Impossible

Når det dukker opp en video i YouTube-strømmen min med både ThePianoGuys og Lindsey Stirling på rollelisten og Mission Impossible som tema, da har jeg ikke lenger noe valg. God fredag!

Noe du vil si?

onsdag 9. januar 2013

Spillkritikk-onsdag: Uke 2

2012 er over, og det har vært et innholdsrikt år i spilljournalistikken. Og et viktig et, vil mange si. Enten det er kjønnsroller både i spill og i spillverdenen, kjernespilleres elitisme, spills tilgjengelighet for nye spillere eller enkelt og greit dypere innblikk i temaene i spesifikke spill, så har året i sannhet inneholdt noe for alle interesserte.

Noe av det som har vært fremme i lyset er at vi har veldig vanskelig for å snakke om spill på en god måte. Ikke minst når det kommer til ikke-spillere. Gapet mellom oss som spiller og dem som aldri har rørt et spill kan virke overmåte stort. Culture Ramp har eksperimentert litt med brobygging, og resultatet ser du her. Den første teksten er en introduksjon og setter rammen for de fire andre (selv har jeg bare lest den om Team Fortress 2, og det går helt fint).

Hva skal til for å lage en virkelig fantastisk figur i et spill, og hvordan er figurene knyttet til narrativet? Robert Ramnauth hos Nightmare Mode har skrevet en kort og generell tekst om dette, og peker blant annet på problemer som ludonarrativ dissonans.

At spill kan være positivt for utviklingen av mange kognitive og motoriske ferdigheter er noe mange ulike studier lenge har pekt på. Vårt Land skriver om en amerikansk forskningsartikkel som har samlet mye av denne kunnskapen, og intervjuer også min venn og spillskribent Ingar. Han sier blant annet «alt med måte – i likhet med de fleste andre medier kan spill oppta for mye av tiden din.» Her er ett eksempel på at spilling kan dominere liv, og at noen på grunn av sin personlighet kan være mer utsatt for det enn andre.

Hos The Penny Arcade Report skriver Ben Kuchera om et av spilljournalistikkens største problemer: Plagiering, mangelfull referering til originalkilder og dårlige omskrivninger. Han mener det hele minner om hviskeleken, og stadfester at problemet finnes overalt:

You can’t fight this, because it’s everywhere. In mainstream news outlets it’s a scandal when someone is caught plagiarizing work, and the writers usually lose their jobs. In gaming news when someone is caught plagiarizing work it’s Tuesday. There are no standards for citations, and news moves too fast to look into stories before they’re published. What’s depressing is that we’re not just content with low standards, we’re perfectly happy with no standards.

Til sist, en ode til en fiende i Half-Life-serien som er mer enn bare en fiende:

The barnacle can do horror, action, and even comedy. It can assist you and puzzle you. To do all that, an object needs to have some pretty fundamental stuff in its design.

God lesning!

Noe du vil si?

fredag 4. januar 2013

Fredagskos: En meget imponerende musikkvideo

I dag gir jeg deg to videoer, og du er nødt til å se begge to. De henger sammen, og det er vel verdt det.

Jeg oppdaget nylig bandet Walk off the Earth, som har veldig stilige musikkvideoer. Du vet, de som kjørte en cover av Somebody That I Used to Know med fem personer på én gitar. (Ja, du vet. Videoen har bare 143 millioner visninger, liksom.) Mange av musikkvideoene deres er veldig kreative og stilige, og denne er intet annet enn et kunststykke. Se musikkvideoen først, og så ser du den uredigerte versjonen. De må ha øvd en del på det!

God fredag!

Noe du vil si?