- Skiltet på bildet over står på Svalbard lufthavn (ikke mitt bilde).
- Svalbard er en øygruppe. Som Svalbardtraktaten så fint sier det: Svalbard består av alle øyer, holmer og skjær mellom 74° og 81° nordlig bredde og 10° og 35° østlig lengde.
- Spitsbergen er den største øyen på Svalbard.
- Svalbard er en fullverdig del av Norge, men hører ikke til noe fylke. Sysselmannen på Svalbard er statens øverste representant her, og utøver også politimakt.
- Longyearbyen er den største byen på Svalbard, men Svalbard har også et russisk gruvesamfunn i Barentsburg (ikke så langt med snøscooter unna Longyearbyen) og et forskningssamfunn i Ny-Ålesund.
- Det bor godt og vel 2500 mennesker på Svalbard, som i bergenske størrelser tilsvarer ca. en femtedel av Arna bydel, eller av Olsvik i Laksevåg bydel. Over 2000 av dem bor i Longyearbyen.
- De fleste i Longyearbyen er nordmenn, men over 40 nasjonaliteter er representert.
- Svalbard er en økonomisk frisone (les: momsfritt å bestille fra utlandet), og en demilitarisert sone.
- Longyearbyen var opprinnelig (begynnelsen på 1900-tallet) et gruvesamfunn.
- I dag er bare én kullgruve i drift, og leverer kull til kraftverket som forsyner Longyearbyen.
- Viktige næringer i dag er forskning og turisme, og Svalbard har over 60 000 turister hvert år.
- Det er ingen veier som forbinder de ulike bosetningene (Longyearbyen, Barentsburg, Ny-Ålesund, etc.). Man må bruke snøscooter, helikopter eller fly.
- Longyearbyen og Barentsburg får all sin strøm fra sine egne kullkraftverk. Andre tettsteder må bruke dieselaggregater.
- Det er 3G-dekning og vel så det rundt Longyearbyen og Barentsburg, men det finnes ikke dekning rundt Ny-Ålesund – her er det, ved forskrift, radiotaushet i en radius av 20 km slik at vitenskapelige eksperimenter ikke blir forstyrret.
- Longyearbyen har ikke navnet sitt fra det «lange, mørke året» (hva da med midnattssolen om sommeren?), men fra John Munroe Longyear, som grunnla byen. Han var en av eierne i amerikanske Arctic Coal Company, men byen ble senere kjøpt opp av et norsk firma.
- En liten gren av Golfstrømmen holder vestkysten av Spitsbergen åpen for skipsfart i sommersesongen. Dette er det nordligste isfrie området i verden. Uten Golfstrømmen hadde klimaet dessuten neppe tillatt planteliv her.
- Golfstrømmen er også grunnen til at vintertemperaturene på Svalbard er rundt 20 minus, mens på tilsvarende breddegrad (like langt nord) i Canada (Ellesmere Island) snakker vi 40 minus.
- Svalbard har intet mindre enn to store naturreservat og syv nasjonalparker, samt flere mindre naturreservat. Totalt syv nasjonalparker og 23 naturreservat dekker to tredeler av Svalbard.
- Da Tyskland angrep Sovjetunionen i 1941 ble alle mennesker evakuert fra Svalbard med britiske krigsskip, og alle ressurser ble ødelagt. Tyskland tok over i 1943, og brant like gjerne ned hele Longyearbyen. Den ble gjenoppbygget etter krigen.
- Flyplassen ved Longyearbyen kom først i 1974.
- I 1984 begynte NRK å sende til Svalbard via satellitt.
- Norges største flyulykke noensinne var da et russisk passasjerfly krasjet inn i et fjell 14 km unna Svalbard lufthavn. 141 mennesker omkom.
- I 2001 ble det første lokalstyret i Svalbard valgt.
- Først i 2004 ble Svalbard knyttet til fastlandet via fiber (sjøkabler). Total kapasitet på denne linjen er 40 Gbit/s. Det er i snitt 16 Mbit på hver innbygger, men det spørs om det er helt jevnt fordelt – det er tross alt flere forskningsstasjoner her som sikkert krever en del båndbredde.
- Svalbard har lavere skatt (under 20 % inntektsskatt) enn fastlandet. Skatteinntekter på Svalbard kan ikke overføres til fastlandet, og må brukes på øyene. Nivået skal kun være så høyt at Svalbards behov blir dekket, ikke høyere.
- En del varer er følgelig rimeligere her enn på fastlandet, men matvarer er stort sett dyrere grunnet høye transportkostnader.
- Det er én dugelig dagligvarebutikk i Longyearbyen, Coop-eide Svalbardbutikken. Den er omtrent like stor som Coop Xtra Danmarksplass, eller mindre enn Safari Vestkanten. Det er imidlertid flere sportsbutikker enn man kan telle på én hånd!
- Isbjørner forekommer sjelden i byen, men under vandringen en viss tid på året kan det forekomme.
- Det er ikke påbudt å gå med rifle i byen. Den må man strengt tatt sette fra seg om man skal inn på butikken eller i mange andre offentlige bygninger. Men utenfor byen er det lurt å ha med!
Så du hva jeg gjorde der? Jeg ga deg to ekstra ting, helt gratis! Det er bare fordi det er deg, og nettopp du betyr mye for meg og bloggen min.
Vi blogges!
Noe du vil si?